Siivousta ja äänikirjoja

17.11.2022

Rakastan äänikirjoja. Nykyään ei taida kulua päivääkään etten kuuntelisi äänikirjoja. Itseäni tämä edellinen lause huvittaa – sillä tämä todistaa todeksi sen ettei koskaan pitäisi sanoa ei koskaan. Alunperin olin visusti sitä mieltä että äänikirjoihin en koske koskaan!

Minun elämääni äänikirjat tulivat reilu pari vuotta sitten. Takana oli aika raskas jakso ja musiikin kuuntelu tuntui uuvuttavan entisestään. Mieli kaipasi lepoa ja annoin äänikirjoille mahdollisuuden. Se olikin sitten menoa kerralla. Tätä ennen olin ollut visusti sitä mieltä että äänikirjat ovat täysin huuhaata ja tuhoavat koko lukutaidon. Kuinka väärässä olinkaan.

Olen kasvanut kodissa jossa kirjahylly pursuili kirjoja. Uskoin visusti että lukeminen kannattaa aina.

Kun vihdoin annoin äänikirjoille mahdollisuuden suorastaan ahmin niitä. Elämänkerroista tuli se juttu. Edelleen kuuntelen mieluiten juuri elämänkertoja tai historiallisia teoksia. Väliin mahtuu joitain työssäoppimisen teoksia ja myös podcasteja. Musiikkia kuuntelen enää urheillessa jolloin se psyykkaa oikeaan fiilikseen.

Äänikirjat työn siivittäjänä

Kuuntelen äänikirjoja työn ohella ja olen huomannut saavuttavani ihan uudenlaisen flown, mieli lepää ja hommat sujuvat hymy huulilla. Olenpa saanut äänikirjoja kuunnellessa uusia ideoitakin ikään kuin alitajunta olisi kuunnellessa tehnyt töitä.

Olen aina rakastanut lukea. Lapsesta saakka. Lukemiseni jo ala-aste ikäisenä olivat vähemmän kevyestä päästä. Historiaa ja sotahistoriaa, erilaisia elämänkerrallisia teoksia. Nautin lukemisesta ja saatoin lukea yhdeltä istumalta koko kirjan. Nyt tuo sama maailma on tullut työpäiviini kuulokkeiden välityksellä.

Koska nautin tästä suuresti koen että se on mahdollisuuksien mukaan osa meidän työkulttuuria enkä kiellä sitä muiltakaan.

Tiedän että monessa alan yrityksessämme tämä on kiellettyä. Olen miettinyt syitä miksi se olisi kiellettyä meillä mutta suoraan sanottuna aikakautena jossa puhutaan työssä viihtymisestä ja työn joustavuudesta en keksi riittäviä perusteita. Päin vastoin, jokainen asia jolla työstä tulee mielyttävää ja viihtyisää vaikuttaa suoraan työn laatuun ja työsuhteen kestävyyteen. Työturvallisuuden näkökulmat ja asiakaspalvelulliset kulmat tulee ottaa huomioon mutta luotan meihin Minttiläisiin, kun yhdessä on sovittu speksit tekemiselle homma hoituu turvallisesti ja laadukkaasti. Ilo tekemisessä välittyy myös asiakkaalle. 

Äänikirjat rentouttavat

Me Naisten haastattelussa tutkija professori Minna Huotilainen kertoo että mieluisa ääni on sekä stressiä lievittävää että rentouttavaa. Allekirjoitan tämän itse ihan täysin. Omalla kohdallani olen huomannut että työn ja äänikirjojen kuuntelun yhdistäminen on tuonut sekä mielen rentoutuksen että antanut lisävirtaa työn jälkeiseen vapaa-aikaan. Myös työt sujuvat tehokkaammin ja hymy huulilla kun uppoudun sopivan teoksen jännään kohtaan. Muistan jo opiskeluajoilta miten sekä tehtaissa että raksoilla tuli vastaan kuulosuojaimien radiosta musiikkia kuuntelevia työntekijöitä. Kyse ei siis varmasti ole uudesta ilmiöstä tekniikka on vain jalostanut ideaa pidemmälle. 

Mieli ja keho kaipaavat myös lepoa melulta. Ihminen tarvitsee myös ihmissuhteita ja niiden läheisien ihmisten kanssa vietetty laatuaika on myös sitä rentoutumista ja latautumista. Joten muistetaanhan välillä vastapainoksi jättää ne kuulokkeet naulaan, jutella, kuunnella ja halata ihan oikeasti. Välillä tekee myös hyvää siellä lenkillä uppoutua luonnon omiin ääniin. Parasta!

Me Naisten jutun voit lukea täältä

Ps Jos haluat lukea lisää mun työpäivästä voit lukea Päivä Mintillä blogikirjoituksen!