Päivä Mintillä

07.08.2020

Olen huomannut vastailevani yllättävän paljon tuttujen ja läheisten kysymyksiin työstäni. Siivousala onkin viime aikoina ollut otsikoissa hyvässä ja pahassa. Avataanpa vähän mitä me Mintillä teemme päivittäin pitääksemme paikat mintissä.

Aamun aloitus

Aamut alkavat yleensä meidän ravintola- ja toimitilasiivousten parissa. Minusta on aina ollut jotenkin hienoa olla liikkeellä ensimmäisten joukossa hiljalleen heräävässä kaupungissa. Kahvikuppi mukaan, kuulokkeet korville ja menoksi. Meillä ei ole kiellettyä kuunnella vaikkapa musiikkia kunhan se sopii työparille ja niin asiakas kuin työturvallisuus on huomioidu asianmukaisesti. Asiakkaan läsnäollessa huomioimme luonnollisesti hänet emmekä uppoudu omaan maailmaamme.

Ihan parasta työnteossa on se fiilis, kun kuuntelen mukaansa tempaavaa podcastia tai äänikirjaa ja kohteen siivous menee totaalisessa flow-tilassa. Siivous on parhaimmillaan kuin meditaatioharjoitus, jossa samalla tulee vielä hyötyliikuntaa. Äänikirjastostani löytyy useimmiten jokin elämänkerta, historiallinen teos tai työhön ja johtamiseen liittyvä kirja. Eniten pidän sellaisista podcasteista, joissa joku kertoo omaa tarinaansa ja miksi hänestä tuli juuri sellainen henkilö.

Päivän askareet

Päivä on useimmiten meidän kotisiivous- ja toimistoasiakkaiden aikaa. Kotisiivouksissa vierailemme erilaisissa kodeissa yksineläjistä lapsiperheisiin. Syitä ulkoistaa kotisiivous ammattilaiselle on monenlaisia. Kiireinen työ, opiskelu, lasten harrastukset tai esim. jokin sairaus perheessä kuten astma tai liikuntaelinsairaus voivat olla motivaattorina ammattilaisen puoleen kääntymisessä siivousasioissa. Nykyään elämä on usein niin hektistä ja tukiverkot saattavat olla kaukana, että moni haluaa myös pyhittää vapaa-ajan perheelle tai harrastuksille. Kotisiivouksen ostaminen on muuttunut arkiseksi. Tämä on minusta mahtavaa, ei siivouspalveluiden hyödyntäminen ole sen kummempi asia kuin esim. kampaajalla käynti.  Suurin osa elämästämme on arkea ja mahdollisimman toimiva arki on oikeastaan tosi ihanaa (kysy vaikka kotisiivousasiakkailtamme).

Omaan päivääni kuuluu usein myös asiakaskäyntejä, joilla tapaan sekä nykyisiä että tulevia asiakkaita. Asiakkaiden tapaaminen on työni suola. Työhöni kuuluu myös yrityksen pyörittämiseen ja työn sujuvuuden varmistamiseen liittyviä asioita, joita hoidan virka-aikana. Näitä arkisia askareita ovat esimerkiksi laskutus, kirjanpito meidän nettisivujen ja sosiaalisen median ylläpito. Yksi asia, josta pidän erityisesti on rekrytointi. On ihana päästä kohtaamaan ja jutustelemaan tulevaisuuden minttiläisten kanssa. 

Illan puuhastelut

Teemme siivousta niin arkisin kuin viikonloppuisin sekä aamuisin ja iltaisin. On itse asiassa varsin mahtavaa, että voimme antaa työntekijöiden itse vaikuttaa siihen milloin ihmiset haluavat työnsä tehdä. Iltavuorossa hoidetaan tyypillisesti vakituisten yritysasiakkaiden tiloissa isompia kertasiivouksia esimerkkinä lattioiden vahaus. Joskus kotisiivouksien asiakastapaamiset ajoittuvat iltaan ja silloin usein suunnitellaan siivouskokonaisuutta uuden asiakkaan kotiin. Työpäivät ovat yllättävänkin vaihtelevia, vaikka joku muuta saattaisi olettaa. Parasta siivoamisessa on kuitenkin se tunne, kun tuntee tekevänsä omilla käsillään jotain muille merkityksellistä työtä. Päivä Mintillä antaa minulle sen.