Siivoustyön huojentava konkreettisuus

18.09.2022

Aloittaessani urani toimistosiivoojana reilu vuosi sitten minulla oli selkeä tavoite: halusin tehdä jotain hyödyllistä ja konkreettista. Aiemmin olin tietoisesti pakoillut fyysistä todellisuutta ja keskittynyt puhelintyöhön, jossa ihmisen tarvitsee antaa ainoastaan äänensä. Kesällä 2021 tunsin tulleeni murroskohtaan. Oli minun aikani laittaa koko ruumiini likoon ja sukeltaa esineiden todellisuuteen.

Siivoustyö on vastapainoa ajattelutyölle

Ensimmäisistä työpäivistä lähtien päällimmäinen tunteeni liittyen siivouksen konkreettisuuteen on ollut helpotus. Minusta on helpottavaa, että voin ansaita elantoni lajittelemalla tiskejä, pyyhkimällä pölyjä ja pintoja, moppaamalla ja imuroimalla. Ennen siivoustyön aloittamista elin vuosia siinä harhaluulossa, että voisin sivuuttaa elämän konkreettisuuden ja että minun olisi myös välttämätöntä tehdä näin, koska minusta ei ole käytännön työhön. Siivoustyö on auttanut minua vihdoinkin tekemään sovinnon konkretian kanssa, ja siten se on kiinnittänyt minut aiempaa tiiviimmin ympäröivään maailmaan.

Ihminen hahmottaa elämäänsä aina suhteessa paikkaan. Jokainen uusi päivä, haaste tai työtehtävä on ikään kuin reitti, jonka läpi ihminen kulkee. Mutta mikäli ihmisen taittama matka on pelkästään abstrakti, eteneminen saattaa muuttua vaikeaselkoiseksi ja epämääräiseksi. Tämä on mielestäni eräs näyttöpäätetyön suurimmista haasteista.


Siivoustyö ylläpitää fyysistä kuntoa

Siivoustyössä edellä mainittua ongelmaa ei ole. Henkisesti kuljettavan matkan rinnalla on aina myös konkreettinen reitti, joka auttaa hahmottamaan määränpään ja oman aseman suhteessa siihen. Konkreettinen ja fyysinen tekeminen kumoaa etäisyyttä työntekijän ja työn väliltä, helpottaa työhön uppoutumista. Toisin kuin monessa muussa työssä, siivouksessa edessä oleva haaste on silmin nähtävä ja käsin kosketeltava. Tästä syystä haasteeseen on helpompi vastata, ja siitä selviytymisen jälkeen olo on puhdas ja onnellinen.

Loputtomaan analysointiin ja pohtimiseen taipuvaisena ihmisenä olen löytänyt siivoustyöstä portin fyysiseen todellisuuteen. Minun on helppo lähteä töihin tietäessäni konkreettisesti, mitä minulla on vastassa.